Białe wina – pinot gris

Gdy nadchodzi lato, zaczynamy rozglądać się za lżejszymi trunkami. Jedni szukają owocowych piw, inni stawiają na kolorowe drinki a wiele osób chętnie sięga po białe wina. Na tę porę roku polecane jest coś orzeźwiającego, o owocowych i kwiatowych aromatach. Taki właśnie jest szczep Pinot Gris.

Pinot gris – charakterystyka

wino pinot grisWino to pochodzi z Francji, z gatunku Vitis vinifera. Czasami mówi się, że ten szczep mutacja szczepu Pinot Noir. A czemu wino pinot gris zawdzięcza swą nazwę? Od francuskiego słowa „szyszka”. Gris oznacza zaś „szary”. Oba te słowa charakteryzują po prostu wygląd samych gron winorośli – czyli szyszkowaty kształt i ciemniejszy, szarawy kolor. Co ciekawe, sam szczep nie jest nowy. Znany był już, choć pod inną nazwą, w średniowiecznej Burgundii. Stamtąd wędrował przez Europę, aż do Włoch. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego nadali mu nazwę Pinot Girgio i zaczęli namiętnie uprawiać. Dziś to właśnie Włochy są największym producentem Pinot Gris. Wina z tej winorośli znajdziemy tez w USA, Szwajcarii, Niemczech a nawet Polsce. Czym charakteryzują się wina Pinot Gris? Przede wszystkim bardzo lekkim, orzeźwiającym smakiem. Ich kwasowość jest niska, a aromaty bardzo delikatne, nie znajdziemy tu głębokich nut i ciężkich, słodkich smaków. Co ciekawe, w zależności od regionu uprawy Pinot Gris może się diametralnie różnić. Niemieckie będzie bardziej kwasowe, francuskie oczaruje kwiatowym bukietem, a amerykańskie mocno owocowe.

Szczep tego białego wina jest świetnym sposobem na letniego drinka. Daje on ogromne pole do popisu winiarzom, ponieważ w zależności od uprawy daje różne rezultaty, można go także leżakować. Każda butelka tego wina z innego kraju potrafi się pięknie różnić, a my będziemy mieć ogromną frajdę z poszukiwania naszego ulubionego.