Okrągłe formy do tart

Każdy, kto przynajmniej raz w życiu piekł jakiekolwiek ciasto wie jak ważne jest odpowiednia forma. Chodzi tutaj nie tylko o jej rozmiar, ale również o jakość. Dobra forma umożliwia nam łatwe wyjęcie ciasta po upieczeniu i wystygnięciu bez ryzyka, że rozpadnie się ono na drobne kawałki.

Najlepsze formy do tart

ceramiczna forma do tartySklepy są w stanie zaoferować nam formy wykonane z różnego rodzaju materiałów. Bez problemu będziemy w stanie znaleźć tam między innymi formy z blachy pokrytej powłoką z aluminium, czy teflonu. Bardzo popularne są także formy silikonowe. Możemy także spotkać się z formami do ciast wykonanymi z ceramiki. Te ostatnie typy form są zazwyczaj najdroższe. Jednakże są one również bardzo trwałe. Niektóre z nich mogą posiadać także wyjmowane dno. Jest to z całą pewnością bardzo ważne, gdy pieczemy biszkopt, albo tartę. Jeśli chodzi o produkt taki jak ceramiczna forma do tarty to w wielu sytuacjach będziemy w stanie spotkać go w dwóch różnych typach. Mowa tutaj o kształcie. Na półkach znajdziemy bowiem formę do tarty okrągłą oraz prostokątną. Po czym możemy rozpoznać, że służy ona do wypieku tarty? Posiada ona charakterystyczne falisty brzeg. Nie jest ona również zbyt wysoka. Z tego też powodu niezwykle szybko i łatwo możemy ją znaleźć. Warto jest zwrócić uwagę na jej rozmiar. Istnieje bowiem ryzyko, że kupimy formę w zbyt małym rozmiarze. Nie mniej jednak i w takie bez problemu upieczemy pyszne tarty.

Formy ceramiczne, dzięki pokryciu ich specjalną powłoką nie powodują przywierania ciasta. Z tego też względu bardzo istotne jest to, że nie musimy smarować jej nadmiernie tłuszczem. Lekkie natłuszczenie z całą pewnością pozwoli nam mieć pewność, że ciasto odejdzie bez większego problemu od formy pozostawiając czyste wnętrze formy, w której zostało upieczone.