Soczewica najlepsza z zieloną czubrycą

Przyprawy to nieodłączny element gotowania oraz wszystkich kuchni. Zdaje sobie sprawę z tego każdy, kto nawet nie ma do czynienia z praktykowaniem przygotowywania jedzenia. To one dodają smaku, wydobywają go z mięs, ryb czy warzyw. Poprawiają koloryt oraz wpływają na zapach potrawy. To dzięki nim dania są niepowtarzalne i rozpływają się w ustach. Odpowiednio dobrane potrafią zdziałać cuda.

Zielona czubryca i jej wiele zastosowań

zielona czubryca do soczewicyŻaden kucharz nie potrafi wyobrazić sobie swojej pracy bez nich. Oprócz walorów smakowych przyprawy mają także wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Do jednych z nich należy zielona czubryca. Jest to mieszanka ziół i dodatków o bułgarskim pochodzeniu. Jest niezwykle delikatna, ale występuje także w mocniejszej wersji — czerwonej. W sklepach można dostać ją pod nazwą żółtej. Głównym składnikiem zielonej natomiast jest cząber górki. To właśnie on nadaje charakterystycznego smaku potrawom. Zawarte w nim olejki eteryczne, wpływają na delikatny korzenny smak. Oprócz tego jednego składnika uniwersalna czubryca może mieć w składzie czosnek, cebulę, natkę pietruszki, lubczyk, koperek czy tymianek. Ponadto zawiera także niewielkie ilości soli, cukru oraz skrobi kukurydzianej. Zielona czubryca do soczewicy sprawdzi się świetnie. Idealnie uzupełni także potrawy składające się z mięsa drobiowego. Rośliny strączkowe w połączeniu z nią wydobywają z siebie 200% smaku. Można również wzbogacać tą przyprawą dania z jajek lub sałatki. Liście rośliny mają działanie odkażające i używane są w dziedzinie kosmetologii, jako produkt, który łagodzi podrażnienia i koi tłustą skórę twarzy. Dodatkowo można wyróżnić także jej działanie lecznicze, mianowicie pomaga w dolegliwościach żołądkowych np. w niestrawności lub wzdęciach. Dobra jest także w walce z bólami gardła czy nieregularnymi miesiączkami, wymiotami i biegunką. 

Zielona czubryca jest rośliną, która pozwala na doprawienie wielu dań niepowtarzalnym smakiem, zapachem i wyglądem. Odpowiednio stosowana potrafi łagodzić wiele dolegliwości związanych bezpośrednio ze zdrowiem. Kupując jednak tę przyprawę, warto zwrócić uwagę na jej skład. Zdarza się, że zamiast cząbru górskiego dodawany jest ogrodowy, który nie daje takiego aromatu i woni potrawom.