Właściwości mielonej kurkumy bio

Stosowanie przypraw dodaje naszym potrawom aromatów i smaków. Zazwyczaj mamy ich całe mnóstwo w kuchennych szafkach. Niektóre oprócz wspomnianych właściwości dostarczają nam innych – zdrowotnych. Do jednych z takich przypraw należy kurkuma, która jest uważana za jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Warto zapoznać się z jej właściwościami. 

Wpływ mielonej kurkumy bio na zdrowie

mielona kurkuma bioKurkuma jest doskonale znana w naszej kuchni oraz kuchniach całego świata (szczególnie kuchniach azjatyckich). Stosujemy ją często do sosów, dań mięsnych a także zup. Jest doskonałym naturalnym barwnikiem, który barwi nasze potrawy na kolor ciepłej pomarańczy. Możemy kupić ją w postaci świeżego korzenia, jednak w naszej szerokości geograficznej częściej spotykana to ta w postaci proszku. Najlepiej wybierać tą bio, ekologiczną – oznaczoną certyfikatem zielonego listka. Taka mielona kurkuma bio jest bogata w substancję zwaną kurkuminą. To właśnie kurkumina wspaniale działa na wszelkie stany zapalne organizmu. Jej regularne stosowanie może mieć wpływ na zmniejszenie prawdopodobieństwa pojawienia się nowotworów czy chociażby miażdżycy. Ma ona właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, co przekłada się na wzmocnienie naszego układu immunologicznego. Regularne spożywanie kurkumy pozytywnie wpływa na nasze odchudzanie, ponieważ wspomaga i podkręca naszą przemianę materii. Przeciwdziała również chorobom związanym z zapaleniem jelit, wspomaga pracę naszej wątroby, może zapobiegać pojawianiu się kamieni żółciowych. Co istotne przyswajalność kurkuminy będzie dużo większa jeśli połączymy ją z pieprzem. Istotną rolę gra tutaj składnik pieprzu piperyna. To właśnie połączenie tych dwóch substancji daje najlepsze efekty. Warto więc stosować je razem – nie bez powodu obie te substancje są składnikiem znanej na całym świecie mieszanki curry. Pamiętajmy jednak o odpowiedniej ilości przyjmowania kurkumy dziennie. Nie przekraczajmy więc dawki 1/4 łyżeczki dziennie. Dodajemy ją do wielu dań – zup, sosów, curry, ryżu czy makaronów. 

Regularne stosowanie kurkumy ma istotne znaczenie w zachowaniu dobrej kondycji i zdrowia. Kurkuma w proszku wspomaga nasz układ odpornościowy – zabija wirusy i bakterie. Podkręca nasz metabolizm,  dlatego sprawdzi się u osób odchudzających się. Ma działanie przeciwnowotworowe. Pamiętajmy, aby łączyć ją razem z pieprzem. Wówczas jej działanie będzie zwielokrotnione.