Wybieramy odpowiedni typ serów

Warto mieć świadomość, że sery mogą stanowić doskonały dodatek do różnorodnych dań. Niemal każdy kraj posiada własną, nietypową odmianę serowych wyrobów. Również w przypadku Szwajcarii jest podobnie, a jedną z popularnych tam odmian serów jest Gruyere. Nie jest to jednak typowy lokalny wybór, ponieważ ser Gruyere nie posiada charakterystycznych dla szwajcarskich serów dziurek. Jest on wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego, a jego historia sięga aż 1115 roku. Jakie inne cechy wyróżniają ten gatunek?

Poznajemy sery Gruyere

sery typu gruyereDobre jakościowo sery Gruyere są zaliczane do serów twardych, długo dojrzewających i podpuszczkowych. Wyróżniają się lekko orzechowym smakiem z dodatkiem nieco pikantnej nuty, a także odrobinę pikantną nutą. Dodatkowo ma on zbitą teksturę oraz jasnożółtą barwę. Choć jest to szwajcarski przysmak, to zdecydowanie nie przypomina typowych serów pochodzących z tego kraju, gdyż na jego powierzchni nie znajdzie się dziurek, a jeżeli już występują to wyłącznie niewielkich rozmiarów. Wraz z dojrzewaniem tego sera, zmienia się zarówno jego zapach, jak i smak, które są bardziej wyraziste oraz złożone. Zarówno pochodzenie, skład, sposób produkcji, jak i nazwa są chronione specjalnym znakiem AOP przez Unię Europejską. Warto spróbować sery typu gruyere. Standardowo występują trzy odmiany tego sera. Pierwsza jest słodka i jest to efekt dojrzewania przez okres trzech miesięcy, druga jest półsłodka i to efekt dojrzewania przez 6 miesięcy, natomiast trzecia dojrzewa 9 miesięcy i jest słona. W czasie dojrzewania serowe krążki wielokrotnie są odwracane oraz płukane w solance, dzięki czemu wytwarzana jest warstwa śluzu wspomagająca dojrzewanie sera.

Krowy, z których mleka jest produkowany ser Gruyere w okresie wiosny i lata pasą się na alpejskich łąkach, a w okresie jesieni i zimy są karmione wyłącznie sianem. Podawanie do ich paszy jakichkolwiek wspomagaczy smakowych jest zabronione. Ser ten zawiera liczne substancje odżywcze, w tym witaminę B6, witamienę B12 czy witaminę E. Oprócz tego minerały jak potas, sód, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Ser ten jest także uznawany za jeden z najlepszych gatunków serów do gotowania, ponieważ doskonale się topi. Jest on bardzo popularnym składnikiem w kuchni francuskiej.